В последните десетилетия пред очите ни отношенията със САЩ се развиха до степен, в която можем да кажем, че това е всеобхватно, пълноценно, стратегическо партньорство, което продължава да се разширява в последните години.

Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин на церемония по валидирането на пощенска марка, посветена на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

През 2003 г. е издадена марка за 100-годишнината от отношенията между двете страни. Изданието на марката е в тираж 11 000 броя и илюстрован плик, които се отпечатват в 1030 броя, каза транспортният министър Данаил Папазов. Художник на проектите е Теодор Лихо.

"110 години са много и малко време. Отношенията между България и САЩ са минавали през различни периоди. Винаги са били активни и са оставяли своя отпечатък и в историята, и в настоящето", заяви Кристиан Вигенин.

„Вярвам, че пред нас предстоят още много положителни събития, за да вървим заедно към един по-сигурен, по-спокоен, по-свободен свят. Ние ще направим необходимото от наша страна. Вярвам, че и нашите американски партньори няма да изоставят България", допълни министърът.