Изцяло мажоритарен вот - това предложиха днес в Народното събрание ДПС.

Това означава инвидидуален избор за всеки от 240-те народни представители.

Идеята на ДПС е за корекция на един от трите въпроса, които ще бъдат зададени на референдума. Припомняме - за мажоритарно, електронно и задължително гласуване.

Ако предложението на ДПС се приеме, въпросът ще звучи така: "Съгласни ли сте всички депутати да се избират мажоритарно?"

Идеята предизвика противоречиви реакции, а ДПС се заканиха, че ако не мине, ще си съберат 500 000 подписа за отделен референдум.

Според ДПС тяхната идея е съобразена с волята на суверена. Затова предлагат нова формулировка - съгласни ли сте всички 240 депутати да се избират мажоритарно.

Изненадващо, идеята на ДПС срещна подкрепа и в ляво, и в дясно.  

 „Ако Местан има предвид мажоритарност от 100 процента, не можем да не го подкрепим защото независимо дали е Доган, или Местан, това ни го пише в програмата и ние ще го подкрепим”, коментира Радан Кънев от Реформаторския блок.

„При една здравомислеща коалиция от всички партии ДПС ще останат с петима депутати, да заповядат, ние сме готови”, заяви Красимир Каракачанов от ПФ.

 „Аз подкрепям всяка конкретизация на въпроса”, изтъкна социалистката Мая Манолова.

От ГЕРБ са против, защото така изцяло щял да се смени изборният модел. „Подкрепяме въпросите, както са зададени, защото дават много възможности”, изтъкна Данаил Кирилов.

И докато мажоритарният вот разбуни духовете, в пленарната зала бяха приети с консенсус правилата за борба с изборния туризъм.

Регистрациите в нарушение на закона ще бъдат анулирани, а за добaвяне на ново лице в едно домакинство вече ще се иска по 15 квадратни метра жилищна площ.

Депутатите одобриха и предложението на ДПС гражданите с променени имена по време на Възродителния процес да имат право да си ги възстановят. Това обаче няма да става служебно, а по искане на всяко лице.