В разгара на скандала с ЧЕЗ се появиха първите сигнали за промяна в подкрепата за кабинета. Политическа партия "Воля" обяви, че цената й в парламента се покачва. Вчера ДПС също направи заявка, че се готви да участва в управлението.

Веселин Марешки е на мнение, че е способен  да обезсили ролята на „Атака” без партията му формално да стане част от управляващата коалиция: „Цената на „Воля” се повишава. Броят на нашите депутати е с 50 процента по голям от броя на депутатите на „Атака”, как можем да заместваме такава малка формация, която дори няма собствена парламентарна група?”.

Лидерът на „Воля” обяви, че не води преговори да влезе в коалицията, но все пак си остави вратичка.

Демонтаж на Обединените патриоти от властта – формацията, в която влизат Атака, ВМРО и НФСБ – беше цел и на Движението за права и свободи. „Демонтажът на Обединените патриоти е старата цел, в момента когато има градация на скандалите, ДПС трябва да се опита да влезе във властта като партньор, без да бъде така дразнеща обществото”, коментира журналистът Илхан Андай.

Така се тълкуват думите на Ахмед Доган от снощи пред актива на движението. Още преди заседанието имаше намек за новата посока.

Преди избухването на скандала с ЧЕЗ Патриотите заплашиха, че ще напуснат коалицията, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция.