България сред държавите с контрамерки срещу Русия заради отровения двоен шпионин Сергей Скрипал. Това съобщиха  международни издания. Те посочват, че страната ни също  планира да изгони руски дипломати.

България няма да гони руски дипломати това съобщиха за bTV от Външното министерство след като днес редица водещи световни медии цитираха информация, че сме сред държавите, които вероятно ще експулсират руски дипломати.

Западните издания се позовават на американски дипломати. Външно категорично отрече правителството да е взимало такова решение.

Позицията на управляващите

На партиен форум в Поморие сутринта зам. -председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече страната да планира такива крайни мерки.

„Когато има заплаха към националната сигурност, се вземат такива мерки за изгонване, но аз не знам да има такава заплаха, за да се предприемат такива мерки”, коментира Цветанов.

На срещата на евролидерите в Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че трябват  ясни доказателства за руската намеса при отравянето на агента.

„Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме достатъчно доказателства, не можем да преминем… по този въпрос. Ние сме в коалиция. Едва ли ще постигнем съгласие с коалиционните партньори. А и след посещението на руския патриарх в България настроенията съвсем не са в тази посока”, каза българският премиер.

Изгонените от България дипломати

През годините България е прибягвала до мярката експулсиране на дипломати неведнъж.

Трима руски дипломати, начело с военния аташе Виктор Ломакин, са изгонени през 2001 г. за шпионаж.

През 2000 г. година от България е отзован турският генерален консул в Бургас, подобна мярка се повтаря през 2016 г.

През 2017 г. по време на служебното правителство на Огнян Герджиков преди изборите ДАНС експулсира от България петима турски граждани, сред тях турски висш държавен служител. С мотива, че са  опитвали да придобият информация държавна тайна и са работили срещу националната ни сигурност.

Формулировката за обявяване на дипломат за персона нон грата се съдържа във Виенската конвенция и се изпълнява, когато една държава обвини чужд дипломат в шпионаж или накърняване на националната сигурност, другата държава също отговаря с реципрочна мярка, като отзовава дипломат от същия ранг.