Парламентът одобри създаването на анкетна комисия за шистовия газ. Нейната цел ще бъде проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с евентуални дейности по проучване и добив на подземни богатства, с условието, че се пази околната среда.

От общо 107 народни представители „за” предложението на ГЕРБ гласуваха 89 депутати, 16 се обявиха против, а двама се въздържаха.

В състава на временната комисията, която се избира за срок от два месеца, ще влязат представители на всички парламентарни групи, решиха депутатите. Така на квотен принцип в нея ще работят шестима народни представители от ГЕРБ, двама от Коалиция за България, двама от ДПС, един от „Атака”, един от Синята коалиция и един независим.

БСП ще участва в комисията, въпреки, че беше против създаването й, коментира депутатът Ангел Найденов.

„Изказванията на мнозинството подкрепиха основателността на нашата резерва. Стана видимо, че при гласуването на мораториума мнозинството се е опитало само да намали напрежението и да уталожи страстите на хората в момент, в който се създава напрежение”, допълни представителят на червените.

В търсене на консенсус

Темата за новата комисия обаче не мина без размяна на остри реплики от парламентарната трибуна. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров заяви, че групата от избрани да проучат темата депутати трябва внимателно да изследват и опише световната практика.

"Държа да бъдат описани всички възникнали проблеми в различните страни и да видим възможни ли са в България. Комисията да прати представители на МИЕТ в тези страни, включително в Румъния и Полша, за да видят какво се случва и какви са рисковете, за да няма риск за България”, допълни Димитров.

Думите му, както и тези на депутата от ГЕРБ Диан Червенков, който предложи създаването на комисията, бяха определени от независимият депутат Георги Терзийски като "уникално лицемерие".

"Ще извлека данни за миналото ви поведение. Синята коалиция съвсем ясно и откровено си казва – ние сме "за", искаме добив на шистов газ, за да е по-евтино. Не съм съгласен, аз съм против създаването на такава комисия", каза още Терзийски.

"Атака" и БСП се усъмниха, че темата отново се отваря заради чужди интереси. От ГЕРБ призоваха опозицията да не си играе със страховете на хората. Ако има опасност, проучването и добива на шистов газ може да бъде забранено дори със закон.

„Лично премиерът каза, че е против отпадането на мораториума, докато не е защитена околната среда. Мислите ли че ще тръгна срещу премиера?”, попита зам.-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Николов.

Междувременно румънските медии обърнаха поглед към подновените дискусии за добив на шистов газ в България. Вестник "Журналул национал" съобщава за съставянето на анкетна комисия по темата и цитира министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, според когото благодарение на шистовия газ в САЩ цената на синьото гориво е четири пъти по-ниска от тази в България.