Председателят на финансовата комисия към Общинския съвет във Варна Янко Станев подаде оставка, ден преди да бъде отстранен от поста след решение на местната структура на ГЕРБ.

„Преценявам, че създалото се излишно напрежение около мен е вредно за Общински съвет – Варна, за града ни и това е причината за моето действие. Ще продължа да работя за града ни”, се казва в негово заявление, постъпило в канцеларията на местния парламент. Станев отправя и молба - на предстоящото заседание на Съвета на 28 март да се избере нов председател на комисията.

Общинската структура на ГЕРБ реши да отстрани Янко Станев от поста заради „отстъпление от принципите на партията”. В редиците на управляващите не били доволни от резултатите от местните и президентските избори и водената от него кадрова политика.

Станев изигра важна роля по време на местните избори в морската столица. Той е бивш член на ДПС. Ръководството на партията обаче го изключи от редиците й заради несъобразяване с централния предизборен щаб. Той подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Варна – Кирил Йорданов, вместо червения кандидат Борислав Гуцанов. След изборната победа Станев бе избран за председател на една от най-важните общински комисии "Бюджет и финанси".
Очаква се неговото място да заема Иван Портних от ГЕРБ.