Има глад за сериозен политически разговор за бъдещето на страната ни; хората са много изморени, отчаяни, чувстват се изоставени, общото усещане е, че страната е в блато. Това коментира в студиото на „Лице в лице” лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според него е нормално в БСП да „предвкусват” властта, но все пак на „Позитано” са наясно, че нищо не е в кърпа вързано. „Това, което е победа на Румен Радев като кандидат, е и победа на БСП като партия, която застана зад него и даде много от гласовете за него, особено на първия тур”, коментира Станишев, който допълни, че социалистите са на ясно, че на балотажа генералът е събрал и солиден протестен вот.

„Днес ГЕРБ са много по-слаби и обществено отхвърлени, отколкото през 2011 г.”, отбеляза Станишев. Според него е добре, че Бойко Борисов е проявил „здрав политически инстинкт” и не се е вкопчил във властта.

В същото време лидерът на ПЕС разкритикува както ГЕРБ, така и всички останали партии от ЕНП за начина, по който подчиняват живота на хората на макроикономиката: „Една четвърт от европейците живеят в бедност или социално изключване, в България процентът е 41”.

По думите му в БСП вече се работи по управленски програми, а личният му съвет е да не се търси коалиция с ДПС. „Като че ли не виждам ясни сигнали от ДПС, че са извлекли поуки от собствените си грешки и от щетата, която БСП понесе като техен партньор”, посочи Сергей Станишев.

Какъв е опитът от Тройната коалиция и може ли да се приложи днес? Вижте във видеото!