Бившият лидер на БСП и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев отрече да се е договарял с някого за свалянето на първия кабинет на Бойко Борисов. Въпросът му беше зададен публично от бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

„Как, с кои фактори се договори управлението на Орешарски по време на първия кабинет „Борисов”, попита Местан, където по думите му се криело обяснението за всички последващи събития.

„Никой не можеше да предположи – нито аз, нито господин Борисов, нито господин Местан, през есента на 2012 година, че ще има предсрочни избори. Това беше изненада за всички”, подчерта Станишев.

„Ако съм имал кристално кълбо през есента на 2012 година, може би съм можел да предположа, че ще има спонтанни граждански протести, изтъкна още той.

В ЕС има отрезвяване след гласуването на британците за брекзит, посочи още в разговора Станишев.

По думите му случилото се е най-лошият израз на политиката, която хората мразят.

„Преди години Дейвид Камерън, за да спечели изборите, каза, че ще предизвика референдум, отвори кутията на Пандора и накрая си плати сметката. Раздели дълбоко Великобритания, нанесе икономически щети и отдели Великобритания от Европа”, изтъкна Станишев.

Според него самите агитиращи за излизането от ЕС не са имали желанието да спечелят, нито имат план какво да правят.

Всички държави в Европа са достатъчно малки на фона на глобалната икономика, само заедно можем да бъде успешни и силни, убеден е Станишев.

Според него резултатите от референдума са и шанс за промяна в ЕС, която да отговори на страховете и гнева на хората.

Необходимо е повече Европа по отношение на сигурността, каза още Станишев в коментар на атентата на летище „Ататюрк” в Истанбул.

Той е категоричен, че е необходимо много по-активно сътрудничество между държавите и между специалните служби.

Според него и до момента службите често си пазят информация, а трябва да се действа координирано.