Никоя идеология и никоя кауза не може да оправдае безсмислени и варварски убийства на мирни хора. Това коментира евродепутатът и президент на ПЕС Сергей Станишев от Брюксел след днешните кървави атаки в белгийската столица в предаването „Лице в лице” по bTV.

Тероризмът се превърна в основна заплаха за всички страни, посочи той.

Необходимо е много по-голямо сътрудничество между службите за сигурност в ЕС и в глобален мащаб, каза Станишев, който припомни, че през последната година е имало атентати не само в Париж, а и в Истанбул, Тунис, Бейрут.

„Хората навсякъде са заплашени от тази фундаменталистка идеология на „Ислямска държава” и други терористични групи, които целят най-вече да разделят нашите общества и да ни накарат да се откажем от нашите ценности, да всеят страх и несигурност”, коментира Станишев.

„Когато има над 35 души загинали и около 130 ранени, това няма как да не стресне хората, да не предизвика огромно съчувствие към жертвите и наред с това гняв към тези, които са го извършили”, изтъкна той.

По време на атентатите тази сутрин Станишев е бил в Европейския парламент, а след това в централата на ПЕС. Станишев е категоричен, че е необходимо да има ясен и силен политически отговор.

Той е предложил на лидерите на основните политически партии в Европа да излязат с обща позиция.

Никоя страна сама не може да се предпази от тези заплахи особено в глобален свят, подчерта още председателят на ПЕС.