Имам само една зависимост – каузата, която отстоявам – да защитавам интересите на България. Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за „Тази събота” по bTV. Виждам само себе си, когато се погледна в огледалото, отговори той на станалия популярен въпрос за политическото огледало.

По думите му страната има нужда от национална стратегия за справяне с проблемите в правораздавателната система. „С или без механизъм (за мониторинг) ни трябват реформи, които да дадат на хората доверие в българските институции”, каза той.

Според Станишев България трябва да изисква по-голяма яснота около критериите, по които оценяват представянето ни в Механизма за сътрудничество и проверка. „Смущава ме липсата на ясни критерии – нали общо са пет – според мен поне един-два трябваше да са отпаднали вече, заради конституционните промени, които направихме преди доста време”, коментира бившият председател на БСП.

Той подчерта, че голяма част от мотивацията на ЕС за налагането на мониторинг, наложен на България и Румъния от ЕС, има политическа обосновка. „Тогава Съюзът беше изморен от десетте нови членки, имаше вътрешна опозиция от някои държави за присъединяването ни... Не бива да забравяме тези фактори около налагането на мониторинга, каза още Станишев.

БСП е единствената европейски призната опозиция на властта у нас, каза Станишев във връзка с предстоящия национален конгрес на Столетницата. По думите на бившия първи в Левицата важни са качествата, а не пола на в надпреварата за председателското място.