„Обявените по-високи с 10% учителски заплати са предизборен ход на Меглена Кунева”, смята Сергей Игнатов, бивш образователен министър.

Преди дни министърът на образованието събра в столичната зала „Арена Армеец” 12 хил. учители, като им обеща от 1 януари заплатите им да скочат с 10%. Тази информация по-късно беше опровергана от самия премиер Бойко Борисов, който каза, че това е възможно само ако образователното министерство има собствен резерв.

„Това е една предизборна заявка, не може да бъде гаф от нейна страна. Всеки политик от нейния ранг и с нейния опит знае, че трябва да има бариера на езика”, смята Игнатов.

По думите му е възможно да е имало разговори в насока увеличаване на учителските заплати, но нищо категорично. „Не е възможно да са поели ангажимент, а на другия ден да се окажат толкова очудени”, каза Игнатов по повод реакцията на премиера и финансовия министър Владислав Горанов.

Според бившия образователен министър проблемът е друг. „Премиерът Борисов трябва да стигне до решителни действия в сферата на образованието. Терминал 2 е отворен и всеки, на който нещо не му харесва, търси варианти навън”, смята Игнатов.

Той коментира, че политиката в сферата на образованието в момента е по-скоро „кърпене на дупки”. Според него единственото решение е да се предприемат решителни действия за подобряване на образованието, като това до 10-12 години ще разреши повечето проблеми на страната.

По повод искането на БСП Меглена Кунева да си подаде оставката като министър на образованието, Игнатов каза, че това е рано за подобен ход. „Този пост е чувствителен и е рано, но работата на опозицията е да иска оставки. Откакто Корнелия Нинова е на чело на БСП, партията е много активна, защото властта е внушение. Ако лидерът успява да внуши такава позиция, той издига ролята на политическата сила, която представлява”, смята Игнатов.