Седем варианта за коледни добавки на пенсионерите Социалният министър Хасан Адемов заяви, че вече е представил различните варианти на финансовия министър, но не пожела да даде повече подробности.

Ако се дадат добавки, най-вероятно няма да са за всички пенсионери, тъй като няма толкова пари. 50 лева за всеки, означава около 100 милиона лева. Далеч по-реалистичен е вариант за коледна добавка само на пенсионерите с доход до 200 лева. Окончателното решение трябва да се вземе най-късно до 15 ноември, за да може НОИ да ги изплати за Коледа.

Очевидно е че става въпрос за средства от преизпълнението на приходите от държавния бюджет, добави министърът. В отговор на въпрос той каза, че не е привърженик на диференцирания подход при определянето на коледните добавки, които са държавна подкрепа и като такава, осигурителния принос няма значение.

В края на следващата година или в началото на 2015 г. трябва да има друг тип модел на социално подпомагане, какъвто има например в Белгия - т.нар. подпомагане на предоставянето на услуги или ваучерна програма, добави Адемов.

По думите му, ако социалното подпомагане се ориентира под формата на ваучери за почасово подпомагане ще бъде направена първата стъпка за оптимизиране и рационализиране на средствата за подпомагане.

Министърът посочи, че за първи път след демократичните промени бюджетът на МТСП е най-големия между всички министерства - бюджетът на министерството за 2014 г. минава 1 милиард, като увеличението е в размер на 94 млн. лв.

Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са 36,5 процента от общите консолидирани нелихвени разходи за 2014 г., което е повече от една трета от всички разходи на държавата, или 13,4 процента от БВП, отбеляза министър Адемов.