След вчерашното изключване на трима народни представители и последвалото напускане на един евродепутат, ръководството на СДС се опита да формулира и защити аргументите зад някои от действията си в последно време, които му навлякоха обвинения, че е превърнало съюза в патерица на ГЕРБ, дори в жена на повикване за управляващите.

В понеделник Националният съвет на Съюза на демократичните сили изключи депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Партийните редици сама напусна Надежда Нейнски, която обаче остава евродепутат от Синята коалиция.

До изключването на тримата депутати се стигна заради отказа им да издигнат предложената от ръководството на СДС номинация на бившия президент Петър Стоянов за конституционен съдия. Сините народни представители отказаха да подкрепят каквато и да било кандидатура с аргумента, че кризата с Конституционния съд, след скандала „Марковска”, е проблем на ГЕРБ и партията не трябва да е патерица на управляващите.

Срещата с премиера Бойко Борисов, на която била обсъдена кандидатурата на Петър Стоянов за Конституционния съд, била по искане на новия председател на СДС Емил Кабаиванов. Това призна самият той в студиото на „Тази сутрин”. „Срещата беше открита, информирах заместник-председателите на СДС за нея”, добави Кабаиванов.

СДС не се нуждае от ничие одобрение, заяви лидерът на сините. „Когато правиш такава сериозна заявка за такъв пост, съвсем естествено е да поискаш подкрепата на мнозинството, на партия, която е част от ЕНП,” обясни Кабаиванов. С подкрепата си за кандидатурата на Екатерина Михайлова преди това депутатите от парламентарната група на СДС изпреварили ръководството на партията.

Според Кабаиванов Съюзът на демократичните сили ще се яви на изборите без ненужна помощ отвън. Той е убеден, че СДС ще прескочи бариерата за влизане в парламента.

„Оттук ще продължим на чисто. СДС се върна към корените си,” каза новият председател, който очаква на предстоящия парламентарен вот съюзът да събере повече гласове, отколкото Синята коалиция спечелила на последните избори.

„СДС беше създаден преди 23 години и олицетвори идеала за свобода, демокрация и достоен живот,” припомни Кабаиванов, според който новото партийно ръководство върнало съюза към това начало, а в партията се връщали

хиляди „седесари”, отлъчени от СДС „без съд и присъда”

в годините на Костов, Нейнски... По думите на Кабаиванов бившият председател на съюза Мартин Димитров и другите депутати са преминали границата. Затова при решението за изключване на Димитров нямало нито един глас „против”. Димитров си позволил да подпише документ, че той, заедно с Костов, представлява Синята коалиция в ЦИК като физическо лице, а не като излъчен от СДС.

„Работата на депутатите е да представляват партията в парламента,” категоричен беше Кабаиванов, който отказа да прогнозира дали ще има още отлъчени от партията народни представители. Само Националният съвет можел да изключва депутати, което може се случи, ако те не внесат кандидатурата на СДС за конституционен съдия.

„Вместо с политика, се занимаваме с кадруване”

Така коментира случващото се в СДС депутатът Михаил Михайлов, единственият, който уважи вчерашното заседание на Националния съвет на партията.

„СДС и вие г-н Кабаиванов се държите като Искра Фидосова,” заяви Михайлов и попита защо ако кандидатурата на Петър Стоянов за КС е била „автентична”, не е била предложена преди два месеца. По думите му тя е резултат от политическа договорка. Според Михайлов на „Раковска” се говорело за такава договорка – след изборите ГЕРБ и СДС да управляват заедно.

„Изключвате депутати като еничарски корпус... Единственото, с което се занимавате е кой къде да бъде назначен или освободен,” продължи Михайлов обвиненията срещу Кабаиванов и неговото кадруване и заяви:

„С вашето ръководство СДС предаде Бойко дух”

„Никога не сме имали по-глупав председател,” каза по телефона Ваньо Шарков, който същo се включи в разговора. „Когато ме предупреждават да напусна парламента (след изключването от партията, бел.ред.), следващият който влиза от търновската листа на Синята коалиция е представител на ДСБ.”

Според Шарков Кабаиванов лъжел с твърдението, че от СДС били изгонени 2 хил. души по времето на Надежда Нейнски. Депутатът каза също, че няма намерение да ходи в друга партия, например в ДСБ, в коментар на честото споменаване на името на Иван Костов на „Раковска”.

Новото ръководство на СДС нямало политически опит и се занимавало с неща, които не решават проблемите на българския гражданин, смята Ваньо Шарков, който не вярва, че Кабаиванов бил избран „честно” за председател на Съюза на демократичните сили. Самият той не получил достъп до документите, с които бил определен избора.