СДС съобщи за подготвяне на монополизация на пазара на тютюневи изделия, чрез законови промени. По думите на председателя на партията Божидар Лукарски по време на пресконференция, тайната промяна, извършвана от правителството на Пламен Орешарски и от парламентарното мнозинство, засяга Закона за акцизите и данъчните складове и ще доведе до фалит малкия и средния бизнес.

Той обясни, че поправката в закона предвижда забрана на търговията с тютюневи изделия в складове и магазини за продажба на хранителни и промишлени стоки, производствени складове, офиси, бензиностанции, питейни заведения, барове, сергии и други подобни съоръжения на открито или под навеси.

По думите му това води до извода, че тя би облагодетелствала определена верига, която извършва дейността си основно в продажбата на тютюневи изделия. Според сините тази промяна не би намалила контрабандата на цигари в страната ни, нито тютюнопушенето.

От партията зададоха въпроса дали не е демагогия премахването на забраната за пушене на обществени места на закрито и същевременното ограничаване на продажбата на тютюневи изделия.

От СДС коментираха като опасно за европейската ни интеграция решението за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци. Владимир Кисьов посочи, че то нарушава предприсъединителния ни договор с ЕС и може да доведе до реципрочни мерки от други страни, като ограничаване на трудовия им пазар за българи. "Народното събрание не е вземало по-тъпо решение в годините на прехода", заключи Кисьов.