СДС настоява новият Национален съвет по превенция на престъпността да вземе мерки срещу "бизнесмените с прякори", организиращи по места купуването на гласове.

Почти във всяка българска община има бизнесмени, познати с прякорите си, които са обсебили всичко възможно от бизнеса и организират купуването на гласове за партиите, каза Борис Марков след заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС. Марков е председател на Националния изборен щаб на партията.

Съветът по превенция на престъпността беше създаден миналата седмица по идея на вътрешния министър Цветан Цветанов. Самият той застана начело на новата структура, която трябва да е свързващо звено между съответните ведомства, местната власт и неправителствения сектор.

СДС искат от министъра да вземе мерки срещу хората, "сраснали се с общинските и държавни структури", и те да бъдат извадени на светло. Марков каза, че СДС не ползват такива хора за "купуване на гласове".

В СДС обсъждат предложение за промяна на чл. 12 от Наказателния кодекс, така че да се формулира по ясно в наказателното право терминът неизбежна отбрана.

Лидерът на партията Емил Кабаиванов пък представи три предложения за финансиране на общините, които да влязат в предстоящия бюджет. Сините искат средства, за да се ускори процесът на създаване на електронно правителство. Друг проблем, според Кабаиванов, е голямата задлъжнялост на общините към бизнеса.

В момента дълговете им са за над 200 млн. лв. и от СДС ще настояват в бюджета за следващата година да бъдат отделени средства за това.

СДС иска още в общините да отиват част от приходите от данък общ доход на физическите лица. Според сините е удачно да се започне с 10 процента от този налог.