Излагаме се пред света, боли ме като българин. Чужденци, които чуят, че една държава, която връща нещо, после пак си го взима, ще си помислят, преди да инвестират у нас. Така Симеон Сакскобургготски коментира решението на Софийския окръжен съд, с което "Царска Бистрица" е призната за държавна собственост и бившият премиер трябва да я върне.

Той обяви, че ще продължи съдебната битка, но по-късно стана ясно, че семейството ще трябва да се откаже и от ловна хижа.

„Навремето правителството на Отечествения фронт с министър-председател Кимон Георгиев ни даде списъка с личните ни имоти. След това, през 1947 г., те се одържавяват, именно защото са лични”, разказа Сакскобургготски.

Според него държавата едва ли би си одържавила нещо, което е нейно. Той напомни за решение на Конституционния съд от 1998 г., с което се определя, че имотите принадлежат на семейството.

"Когато дарихме 90 хектара от "Врана", никой тогава не каза „Къде сте тръгнали, тези имоти не са ваши”. Изведнъж, след като съм бил премиер, започват малки политически дребнави вендети", посочи Сакскобургготски. Всичко това е за домашна консумация, но лошото е пред света, каза още той.

Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита присъстваха на откриването на фотоизложбата "Погледни София" в парка "Врана". Те участваха и в представянето на уникална колекция от старинни превозни средства на царското семейство.

Една шейна върна бившия монарх в детството му: "Виждам, че е в изправност относително, боята е същата и сигурно ще могат да я реставрират".

Царските коли се обаче нуждаят от продължителна реставрация, за да възвърнат златния си блясък