Принципът на участие в референдума е по-важен от политическите спорове по темата за развитието на ядрената енергетика и компетентността на гражданите по нея, заяви бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски.

В специално изявление преди националното допитване в неделя той отбелязва, че референдумът е един от символите на гражданското общество, а първият в демократичната история на България ще се проведе на 27 януари.

„Някои заявяват, че няма да гласуват с аргумента, че не са специалисти по поставената тема, други отправят чисто политически призиви в една или друга посока. Дали въпросът е поставен добре, дали е удачно темата изобщо да бъде подложена на допитване, не е от толкова голямо значение”, подчертава Симеон Сакскобургготски.

Той допълва, че като форма на пряка демокрация плебисцитът е белег на доверие на обществото към самото себе си.

„Още от древни времена референдумът е ценна формула за достигане до решения по важни въпроси. Защото това решение се взима не от депутатите, не от министрите, а от самите нас - гражданите. Отговорността за резултата е изцяло наша, на обществото,” заявява още Симеон Сакскобургготски.

Според него референдумът е подходящ инструмент за насърчаване на гражданското съзнание, което в България все още е дефицитно.

За премиера от кабинета на НДСВ вотът в неделя ще бъде проверка на зрелостта на обществото ни, един публичен знак доколко самите граждани са ангажирани и заинтересовани от управлението на собствената им страна.

Сакскобургготски призовава да се гласува на референдума като изява на лично решение, което институциите трябва да вземат под внимание.

„В противен случай ще продължаваме да чуваме, че „ТЕ"? са решили нещо без да ни питат,” аргументира се той.

По думите му, референдумът на 27 януари дава възможност на гражданите да определят дневния ред на управлението, за разлика от плебисцита от 1946 г., който целял да легитимира „дадена власт”.

С референдума от 1946 г. е променено държавното устройство на България – от монархия тя става република. В полза на промяната гласуват 95,6% от участвалите във вота тогава. Резултатът от този референдум изпраща царското семейство с малкия Симеон в изгнание в Испания.

„Ако перифразираме философските тези на Айн Ранд, то гражданинът наистина не трябва да остава консуматор и наблюдател, а да бъде участник в демократичното развитие,” подчертава Сакскобургготски.

Той е убеден, че освен израз на мнение по поставения въпрос, участието в референдума е и поведение на отговорни европейски граждани, способни да решават собственото си бъдеще.

„На 27 януари аз ще гласувам,” декларира Симеон Сакскобургготски в заключение.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи