Дни, след като Светият Синод обяви, че ще нарича Симеон Сакскобургготски „цар на българите”, бившият държавен глава (1943 г. – 1946 г.) и премиер (2001 г. – 2005 г.) излезе с позиция в защита на решението на православното вероизповедание.

„Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри, които нямат нищо общо с решението на Светия Синод”, призова Сакскобургготски чрез своя прессекретариат.

В съобщението се припомнят думите му при връчването на ордена „Свети Иван Рилски”: „Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред”.

Именно около церемонията президентът Росен Плевнелиев „посъветва” синода да не нарича Симеон „цар на българите”, за да не създава по този начин разделение сред християните – на монархисти и републиканци.

По-рано днес пък лидерът на ДСБ Радан Кънев обвързва „смехотворното коронясване на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май” с изказване на пловдивския митрополит Николай срещу здравния министър Петър Москов.

„И във връзка именно с тези конспиративни теории, ще отбележим, че в програмата на Царя не фигурира пътуване на 9 май до Москва, както бе публикувано в някои медии”, завършва съобщението от прессекретариата на Сакскобургготски.