Съкращенията в администрацията ще за различни за всяко звено, а не твърдо 10 на сто. Това става ясно от думите на премиера Пламен Орешарски, цитирани от правителствената пресслужба. В проектобюджета за следващата година са залегнали икономии от текущата издръжка, което предполага и оптимизиране на административни структури, но в никакъв случай това не значи механично 10%, обясни той с уточнението, че процентът за ведомствата ще е различен.

В случая фискалните икономии не са самоцел, а по-скоро подобряване на функционирането на държавната администрацията като цяло, обясни той.

Орешарски заяви, че чака министрите да дадат мнението си по темата, защото те имат представа кои звена работят по-добре и къде се припокриват. „На всички е ясно, че състоянието на администрацията не е блестящо”, каза още премиерът.

В момента текат преговори Европейската банка за възстановяване и развитие, която е основен спонсор на ФЛАГ о ще бъдат осигурени още 35 млн. евро - изцяло на разположение на фонда за новия програмен период, обяви Орешарски пред медиите след срещата си с областния управител и с кметовете от област Търговище.

„Ангажирани сме с този проблем", отбеляза премиерът в отговор на въпрос за ситуацията с водоснабдяването в Омуртаг.

Освен тази тема по време на срещата с представителите на местната власт бяха обсъдени проблемите в отделните населени места, фискалната децентрализация, възможностите за по- голяма финансова автономност на местните власти. Дискутирано е било усвояването на еврофондовете и собствеността върху някои обекти на централни ведомства, които са важни за развитието на отделните населени места.

"Би ми се искало да има коледни добавки за пенсионерите, но още е рано да правим обобщение на изпълнението на бюджета за тази година", каза още Орешарски.