Съдебната реформа няма алтернатива, тя трябва да се случи без отлагане, коментира пред журналисти на Рожен президентът Росен Плевнелиев.

Според него реформата не бива да бъде отлагана за след изборите, за септември-октомври. Ако съдебната реформа не се случи, ще има по-малко инвестиции, по-малко икономическо развитие и ние отново ще се забавим по пътя на своя просперитет, допълни държавният глава.

Съдебната реформа е извървяла немалък път дотук и ще бъде крайно безотговорно, ако не се намери национално съгласие, за да можем да продължим по пътя на подобряване на българската система на правораздаване, смята Росен Плевнелиев.

Той допълни, че реформата е плод на национален консенсус и съгласие, тя не може да се случи в режим на противопоставяне или когато партиите гледат тяснопартийните си интереси. Съдебната реформа изисква посветеност и широко политическо съгласие, то трябва да бъде намерено в парламента и като държавен глава аз също работя за това, заяви президентът, цитиран от БТА.

Той посочи, че се е срещнал и разговарял по темата с главния прокурор, с правосъдния министър, с министър- председателя, с някои от парламентарно представените политически сили.

Ще продължа да го правя през следващите дни, защото е важно да извървим по достоен начин тези последни стъпки до приемането от парламента на първо четене на промените в конституцията, посочи президентът и благодари на главния прокурор и на министъра на правосъдието, че са демонстрирали промяна в подхода.

Само с писалките, с добрите идеи, с национално съгласие и позитивна енергия ще променим конституцията, категоричен е държавният глава. Според него Конституцията не заслужава арогантност, агресия и тяснопартиен подход, а трябва да бъде променена по достоен начин, с широко политическо съгласие.

Той откри на Роженските поляни Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2015", който се провежда под патронажа на държавния глава.