Червената армия е помогнала за спасяването на българските евреи – това твърди руското външно министерство в своя реакция след поредния надпис, появил върху Паметника на съветската армия в София.

От българското дипломатическо ведомство на свой ред реагираха остро на тази оценка.

„В годините на Втората световна война благодарение на нашите воини беше предотвратено депортирането на евреи от България и така около 50 хил. души бяха спасени от неизбежна смърт”, заяви говорителката на руското МВнР Мария Захарова на брифинг.

Думите ѝ бяха свързани с графити на антисемитска тематика, които са се появили на Паметника на съветската армия в София в края на миналия месец.

Представителката на руското Външно министерство определя станалото като цинично в „светлината на спасяването на българските евреи от Съветската армия”.

Нашето Външно министерство побърза да отговори на твърденията.

„Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Съветската армия е на хиляди километри от границите на България”, заявиха от ведомството.

В съобщението се посочва още, че подобни опити за подмяна на историческите факти не помагат за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма.

От организацията на евреите у нас „Шалом” също излязоха с позиция.

„В годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта. Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на българите евреите ще бъдем винаги благодарни”, написаха те във „Фейсбук”.

Станалото и руската реакция  се превърнаха и в много обсъждана тема в социалните мрежи: