Русия - основна външнополитическа заплаха за България. Това пише в доклада за състоянието на националната ни сигурност през 2016 година. Тази констатация на управляващите предизвика остри дебати в парламента. 

Докладът е приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание. 

В опасенията на страната Русия се описва като източник на регионална нестабилност. Набляга се на това, че нарастват предизвикателствата в региона, тъй като Русия засилва военните си способности.

Като повод за влошаването на отношенията на Руската Федерация с ЕС и НАТО са изброени  действията на страната спрямо незаконно анексирания Кримски полуостров. Неизпълнението и избирателното прилагане от Русия на международни договори за за контрола на конвенционалните оръжия също е повод за тревога според българския доклад.

Снимка: bTV


В доклада се посочва още, че причина за подкопаванто на  доверието в Русия е са заради  опитите и за влияние чрез информационната война, масовото използване на хибридни стратегии и действия във военната, икономическата и културната сфера.
Снимка: bTV


В доклада на министерски съвет не се спира до Русия като рисков фактор за националната ни  сигурност. Подчертава се опасността от „продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства.” 

Снимка: bTV

Конкретна заплаха няма, заяви военният министър Красимир Каракачанов и добави, че напрежението съществува в някои региони на Европа. Даде примери с конфликта в Източна Украйна, който не е приключил, санкциите срещу Русия, които продължават, а на ученията, които се правят от страна на Русия има алтернативни, които се правят от страна на НАТО. „Диалогът в вратата, през която се решават тези проблеми”, каза той.

Как реагираха политиците

Депутатите изразиха крайни реакции на възмущение и одобрение. Разминавания имаше дори в управляващата партия, като част от депутатите нарекоха доклада чудесен, а друга част определиха дебата за Русия като изваден от контекста. 

Въпреки това засега всички изчакват с окончателните си позиции, защото към момента докладът всъщност е само проект и предложение на кабинета и приемането му в зала тепърва предстои.

Официалната позиция на ГЕРБ е, че констатациите в доклада са верни, а много от коментарите в парламента са пресилени. „Ние сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим”, заяви Цветан Цветанов.

Коалиционният партньор също даде рамо на доклада, като определи основния риск - засилено руски присъствие в черно море след анексията на Крим.

БСП реагираха остро. „Очевидно е проблем това. За мен българският политик трябва да говори еднакво руски и английски”, категроичен беше Антон Кутев.

ДПС използваха цитат от доклада в подкрепа на своята позиция. „Екстремизмът нараства, а засилената националистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставка за влошаване на регионалните отношения”.

Управляващите бяха категорични, че констатациите в доклада няма да влошат отношенията ни с Русия, защото водим политика за добри двустранни отношения с всички държави, но - съобразявайки се с европейското си членство.

bTV се свърза със служители на руското посолство, които обявиха, че към момента няма да има коментар на този доклад докато не бъдат официално запознати със съдържанието му и докато текстът не бъде приет от българския парламент. До тогава от посолството считат документа за вътрешен български въпрос.