Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България. Това обяви президентът Румен Радев в своя позиция във връзка с промените в Закона за българското гражданство, с които „през задната врата” се въвежда уседналост за всички видове избори и на практика се отменя гласуването в чужбина.

Текстовете предизвикаха остри реакции от сънародниците ни в чужбина, от тях се разграничиха както БСП, така и ГЕРБ, а служебното правителство обяви, че работата по тях спира. Междувременно служител на Министерството на правосъдието беше уволнен с мотива, че е публикувал несъгласувани текстове, които нарушават Конституцията.

Любомир Талев обаче обясни пред медиите, че проектозаконът е бил на практика написан на „Дондуков” 2, а изискването за уседналост е по настояване на държавния глава.

„Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността  и независимостта на българската държава”, се посочва в позицията на Румен Радев.

Той подчертава, че в парламентарната република законите се приемат от Народното събрание, но „това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за  обществото и националната сигурност проблеми”.

В позицията не се посочва откъде идват опитите за вмешателство в изборния процес, но по време на кампанията нехарактерно критичните коментари на политиците бяха най-вече по адрес на Турция, където ДПС за първи път загуби битката за изселническия вот от ДОСТ, на чиито клипове се виждаше турският посланик у нас.

Не става ясно и дали Румен Радев подкрепя тотална забрана за гласуване на живеещите в чужбина наши сънародници или смята, че поне тези в ЕС трябва да имат такова право.