„Нашите политици с лека ръка лепят етикети – след като е военен, значи по презумпция е прост и за него няма място в такова сложно нещо като политиката”. С тази фраза ген. Румен Радев беляза участието си в президентските избори.

През лятото на 2016 г. военният пилот каца на политическата сцена като изненадваща лява кандидатура за президент. Според социологията е ясно, че ще изгуби изборите дори от неизвестен кандидат на ГЕРБ.

Политическата интрига обаче се завързва и военният се оказва не толкова прост за преодоляване.

Той получава обаждане от лидера на БСП Корнелия Нинова, с която не се познават. „Никога не съм я познавал тази жена преди да ми предложи да бъда тяхна номинация. Казах ѝ, че това е сериозно решение и трябва да помисля”, споделя Радев.

Президентът Георги Първанов подкрепи Румен Радев в името на обща лява кандидатура, но Корнелия Нинова се отказа от партньорство с АБВ, защото не хареса условията им за коалиция.

След раздора в ляво Първанов се оплака, че Радев спрял да му вдига телефона.

Малко по-късно ГЕРБ обявиха кого ще изпратят срещу генерала.

„На тая нация много бащи се навъдиха. Крайно време е да имаме една майка” – по този начин беше представена Цецка Цачева като кандидат за президент на ГЕРБ.

По време на цялата предизборна кампания Радев и Цачева искаха да са заедно – това беше условието им, за да участват в предизборните дебати. Единственият сблъсък преди първи тур беше в предаването „Тази сутрин”.

В битката срещу Румен Радев беше въвлечена и жената до него. Тогава военният министър Николай Ненчев заяви, че тя е назначена за финансист на Военновъздушните сили при много тежък конфликт на интереси.

Осветляването на втората съпруга на Радев не повлия на рейтинга му. Тогава министър Ненчев обяви и обезщетението, което генералът е взел при напускане на армията – 130 хил. лв.

Това също не повлия на рейтинга на Румен Радев и на втория тур той победи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Интервю с руския ген. Леонид Решетников обаче разклати тезата на БСП, че Радев е номинация на партийния актив. Директорът на центъра за стратегически изследвания разкри, че Корнелия Нинова е обсъдила кандидатурата с него. Нинова отрече това да е вярно.

Първата дама вече даде индикации, че ще бъде до съпруга си по време на мандата му, а лидерката на БСП до този момент също е неотлъчно до него.

Основното подозрение, че ще прокарва политиката на „Позитано”, пада върху вицепрезидента на Радев – Илияна Йотова. Пред журналисти тя заяви: „Най-малкото движение от ваша страна срещу тази партия няма да ви бъде простено”.

Как ще си паснат Йотова и Радев предстои да видим. Първата им работа е да подредят новия служебен кабинет, а ако повярваме на родителите на генерала – него работата не го плаши.

Как Румен Радев ще върши държавната работа – ще разберем след пет години, отново на 19 януари.