БСП демонстрира „партиен и организационен нихилизъм, който няма равен на себе си”, заяви социалистът Румен Петков в интервю пред държавната телевизия в събота.

Язвителната му критика беше насочена към липсата на оценка от страна на Столетницата като мандатоносител за 100-те дни управление на кабинета „Орешарски”. Румен Петков определи като „недемократично” несвикването на Национален съвет на партията – според него това е симптом за „еднолично взимане на решения на партийно ниво”.

„Върху БСП лежи огромна отговорност. БСП има задължение пред обществото, своите членове и симпатизанти, на които към този момент не отговаряме адекватно”, коментира бившият депутат от левицата.

Вчера във Враца на съвещание, организирано от Националния съвет на БСП, председателят Сергей Станишев заяви амбицията на партията кабинетът „Орешарски” да остане на власт цял мандат, за да изпълни икономическите и социални ангажименти, обещани на българските граждани от БСП в предизборната им програма.

„Аз питам за състава на кабинета, как участва мандатоносителят, каква е цената на подкрепата на „Атака”, за генезиса на кадровите решения - няма отговор. Има една поредица от грешки, една поредица от нерешени кадрови недоразумения и няма отговор. Липсата на яснота е най-лошото нещо в политиката и това мотивира убеждението за задкулисие, взимане на решения на тъмно. Неяснотата е част от мотивацията на улицата”, заяви Румен Петков.

Той определи министър-председателя като човек с изключително силни експертни качества, морал и ясна отговорност. Като други „силни фигури” в кабинета той посочи Димитър Греков, Данаил Папазов и Ангел Найденов.
По думите на Румен Петков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева обаче е „недоразумение, вредна за институцията, правителството и държавата”.