„За мен срещите с местните власти са много важни, защото винаги съм считал, че кметовете са най- близо до хората и най- добре усещат техните нерешени проблеми”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на визитата си във Враца, предаде пресслужбата на кабинета.

„Враца като част от Северозападна България е с още един акцент по- важна, защото всички знаем, че за съжаление Северозападна България е сравнително по-назад във всички класации в социално-икономическото развитие.

Ние поставяме по-силен акцент върху целия регион. Едва ли ще можем да успеем още на първия бюджет да покажем финансово този акцент, но ще се стремим в тази посока”, обеща министър-председателят.

Кметовете дадоха на премиера папките, в които бяха обобщили основните проблеми на своите общини, както и проектите, по които работят.

Народният представител Камен Костадинов посочи, че се подготвя специален закон за Северозападна България, който скоро ще бъде представен.

Визитата в Северозападна България не пропусна и лидерът на БСП Сергей Станишев. „Имаме амбицията кабинетът Орешарски да работи пълен мандат. Това правителството трябва да изкара своя пълен мандат не заради властта. За нея се борят Цветанов и Борисов, а за да можем да изпълним икономическите и социалните ангажименти, които поехме към българските граждани. Това не може да се случи за една година”, заяви лидерът на левицата.

Станишев посочи, че няма бъдеще и перспектива за България, ако нямаме по-балансирано регионално развитие. По думите му у нас през последните години се наблюдава точно обратното – концентрация на ресурси в няколко големи града, а навсякъде другаде – опустошение.

Станишев обеща, че ще възстанови диалога между централната и местната власт. Той коментира поведението на ГЕРБ за вота на недоверие: „ГЕРБ внесе вот на недоверие и няколко седмици тръбеше колко силен ход е това, а след това не се регистрираха в пленарна зала. Заради това им поведение българските граждани разглеждат ГЕРБ като опозиция от лека категория”.

"Червеният" лидер подчерта, че когато министър-председателят Пламен Орешарски каже нещо, това се случва. "Той си мери думите и обещанията, а не както се правеше досега", добави Станишев.

Самият Орешарски коментира и появили се информации в интернет, че е подал оставка: "Очевидно чувството за хумор на някои медии и коментатори е в по-широки граници през последните седмици. Това не трябва да ви учудва".