Корнелия Нинова трябва да обясни защо така ентусиазирано работи за ГЕРБ. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Лице в лице“.

Думите му бяха в отговор на въпрос защо, в крайна сметка, няма да се явят на президентските избори заедно с БСП.

Нямам обяснение, ние не сме се отказали, г-жа Нинова беше любезна да каже пред медиите, че преустановяват разговорите с нас. Няма нито един разумен аргумент. Твърденията, че сме искали едва ли не стратегическа визия за съвместно участие в следващите парламентарни избори са нелепи и неверни. Поставихме въпроса, че съвместното ни участие засяга само президентските избори. Предложихме евентуалната коалиция да бъде представлявана от Нинова, те ни предложиха да бъде представлявана и от Георги Първанов, каза Петков.

Г-жа Нинова трябва да обясни защо така ентусиазирано работи за ГЕРБ – една сериозна, солидна кандидатура в ляво слагаше много условности пред кандидата на ГЕРБ, добави той.

Петков отрече АБВ да участват в изборите само за да намалят гласовете на БСП. „Това е несериозно. Смятам, че немалка част от избирателите на БСП ще проявят разум и ще подкрепят Калфин“, заяви гостът.

На въпрос дали отношенията им с БСП са приключили, той отговори, че за тези избори – да, иначе са диалогична партия.

Петков каза още, че има време да помислят кого да издигнат за кандидат за вицепрезидент. „Имаме много и интересни идеи и предложения“, каза той, като добави, че водещата роля в избора ще е на кандидата за президент – Ивайло Калфин.

Не само нашата оценка, но и на социолози и политолози, е че това е „силната кандидатура“, която носи със себе си усещането за държавност, че това е човекът, който е показал, че може да води и битка, и диалог, което доказва, че не е глух за обществените проблеми. Сред европейските ни партньори България няма по-уважаван и солиден авторитет от Калфин, посочи Петков.

Той коментира и бежанската криза.

Притеснявам се, че говоренето, особено в тази ситуация, минава границите, каза Петков.

Според него България отдавна е трябвало да каже на европейските си партньори колко бежанци можем да приемем и да се вземат мерки в страната.

Защо българските правителства в целия този период не поставиха въпроса, очевидно е, че ние поемаме първия удар, попита Петков.

По думите му кабинетът трябва да намери начин да подкрепи организираното връщане на тези хора в родните им места. „Всичко останало ще доведе до промяна на генофонда на Европа, на социалната структура, на начина на мислене и типологията на живот в Европа. Ако това не се разбира – че трябва да се търси решаване за връщането на тези хора по родните им места, значи сме със затворени очи и чакаме да станат повече от нас и да започнат да участват в изборите“.

Вижте целия разговор във видеото: