Идеята за частна охрана по селата е абсурдна. Това обяви в интервю за „Тази сутрин” зам.-председателят на партия АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков.

Той припомни, че имаше обещание от предишния кабинет на Бойко Борисов, че във всяко село ще има полицай. Сега пък от бедното население по селата искат да вземат по още 5 лв., коментира той.

 „От една страна държавата казва, че финансира МВР, но не отпуска допълнителни пари за заплати и оборудване, от друга страна не охранява населението“, отбеляза Петков.

По думите хората не бива да бъдат подтиквани да се въоръжават, не бива и да се правят промени в Наказателния кодекс относно неизбежната отбрана под натиска на протестиращите в защита на пловдивския лекар д-р Иван Димитров.

Той обяви, че няма да коментира напрежението в коалицията на обединете патриоти, както и в голямата коалиция ГЕРБ – ОП, но все пак каза:  „Този формат не е продуктивен. Той е заченат не в името на добруването на обществото, а в името на политическото присъствие във властта на Валери Симеонов”.

Изявленията на руския патриарх Кирил по повод честванията на 3 март у нас Румен Петков определи като непремерени и неадекватни. Той обаче не вижда връзка с предизборната кампания на президента Владимир Путин.

Вижте целия разговор във видеото: