„Много вероятно е да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила – нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа”, каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за британското „Би Би Си” по повод кризата в Украйна.

„Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат всички”, допълни той.

На въпрос как ще повлияе излизането на Великобритания от Европейския съюз върху актуалните предизвикателства пред Обединена Европа той отговори: Обединеното кралство винаги е било силен поддръжник на нашата сигурност и в общата ни битка за това, което е ценно за Европа. И то се изразява в една дума – мир.

„Великобритания има силна позиция (за кризата в Украйна – б.р.) и е много надежден партньор по всички тези въпроси. Затова брекзит наистина ме натъжава, но оставаме партньори в НАТО”, допълни още Плевнелиев.

По повод мигрантската криза и общата европейска сигурност президентът смята, че страните от ЕС са много по-подготвени в момента в сравнение с миналата година. „Отстояваме общата европейска сигурност и не допускаме големи групи хора просто да се придвижват през нашата територия, без каквато и да е регистрация и контрол. Никога не сме го допускали и всъщност сме единствените, които не го допускат”, допълни Плевнелиев.

„Това е задължение на всяка държава – най-малкото да охранява сигурността по своите граници. Ако това не се прави, виждаме какви са резултатите”, каза още президентът.

По повод предстоящите президентски избори и национален референдум Росен Плевнелиев заяви, че властите ни са по-подготвени и защитени от кибератаки след нападенията срещу българските институции на местния вот.

„Кибератаките срещу българските институции през 2015 г. бяха добре организирани и целеви – в ден на избори. Те имаха за цел да разстроят демократичния процес, да го направят неработещ и това е много опасно”, заяви президентът пред „Би Би Си”.

„Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация”, допълни още Плевнелиев.