Имам и силите, и опита, и знанието за съставянето на нов служебен кабинет, заяви в отговор на въпрос президентът Росен Плевнелиев, след като гласува на втория тур от президентските избори.

Ако в следващите дни в България влезе в политическа криза, ще спазвам Конституцията, разпоредбите и духа ѝ. Там е разписано много ясно какво прави държавният глава в случай на криза.

Ако се стигне до политическа криза, това още не означава парламентарна криза, добави той.

Конституцията задължава държавния глава в режим на консултации да се намери начин политическата криза да не се превърне в парламентарна. От политическите партии зависи да се търси начин за намиране на устойчива формула, защо не и в рамките на съществуващия парламент.

Рано е за служебни правителства, коментира обаче той.

Аз гласувах, надявам е българските граждани да гласуват масово. Нека гласуват независимо, по съвест, мъдро активно и нека се поздравим тази вечер с нов държавен, избран легитимно от народа с честни и почтени избори, каза президентът.

Нека поздравим победителя. Лично аз още тази вечер ще го направя и още утре е ще го поканя в Президентството, в работния кабинет на държавния глава, за да започнем да работим заедно.

Като президент си поставих като основен приоритет приемствеността и надграждането, надявам се това да продължи. Мисля, че това ще е добър сигнал и към гражданите, каза още Плевнелиев.