В Родопите започнаха чествания на събитията от Възродителния процес – но без отлъчения от партията вчера нейни председател Лютви Местан, който даде заявка, че ще уважи хората от родния си край.

Вместо него, в ардинското село Млечино пристигна новото временно ръководство на ДПС, и призова отцепниците да се върнат. И, наистина, някой от хората, които вчера бяха редом до Местан, днес застанаха до новото ръководство. Сред тях е кметът на Ардино, който, след като преспал, разбрал, че всъщност е верен на партията, а не на лидера й.

Добрите новини за ДПС обаче свършат тук. Областния лидер на партията и кмет на Джебел, както и някои от депутатите още са зад бившия Първи. Както и, оказа се, много от хората от Родопите.

Село със символично значение

За електората на ДПС, Млечино е селото, от което тръгва демокрацията .През декември 1984 г. хората от Родопите се събират на първия мирен протест, който днес се чества от децата им.

За да почетат датата, днес в Млечино дойдоха стотици .Бившият лидер на ДПС Лютви Местан за първи път от 19 години пропусна . А хората го чакаха. „Ние имаме един лидер тук от Кърджали, умен, и него го махат”, възмути се Мюмюн Али. Фахри Зехериев е по-категоричен: „Лютви Местан е прав, оня Ахмед Доган вече е пенсионер – да си гледа работата”.

В Млечино обаче пристигнаха новите лидери .Тримата временни председатели на партията така и не взеха думата, за да ги чуят хората , сред които на разстояние стояха и поддръжниците на Местан.

Катарзис

Шанс да се осъзнаят още имат, заяви по-късно Четин Казак: „Аз съм убеден, че всички, присъстващи тук, носят в сърцето си каузата на ДПС и дори и да има някои, които в момента са се разколебали, те ще осъзнаят грешката си и ще се върнат отново в нашите редици

Сред първите осъзнали се беше кметът на Ардино Ресми Осман, който вчера подкрепяше Местан, а днес – Доган. „Вчера г-н Местан беше председател на партията и в Областния съвет на ДПС имаше една пресконфренеция , където се случих и аз. В последствие събитията се развиха неблагоприятно. Аз съм в ДПС , избран съм кмет от ДПС и продължавам да бъда само съпричастен към каузата на ДПС”, обясни той.

Какво следва?

А електоратът остава раздвоен. В Родопите вече се говори за новата партия на Местан, която вече има своите привърженици в Млечино

Утре честванията на събитията от Възродителния процес продължават в кирковското село Могиляне. Новото ръководство на ДПС остава в Родопите и ще присъства на тържествата, където е възможно да бъде и Лютви Местан. В това Четин Казак не видя нищо лошо. По думите му които са дошли с добри намерения към отдаването на почит, са добре дошли.

В това число – и турският външен министър, който също е поканен като гост на тържествата, организирани от ДПС.

  • ДПС ще решава кой ще наследи Лютви Местан
  • ДПС иска Брюксел да пита Анкара за българи в черния й списък
  • ДПС делегация успя да влезе в Турция – и се върна
  • Лютви Местан щял да обяви новата си партия в понеделник или вторник
  • Близо 1000 делегати избират главен мюфтия
  • Местан става независим депутат
  • ДПС чества рожден ден в Кърджали
  • Бивш служител на НСО: Свалянето на охраната на Местан е политическо решение
  • ДПС стана на 26 години, излезе с декларация
  • Мариана Георгиева ще напусне парламентарната група на ДПС