Забавяне на сроковете на редица обществени поръчки по времето на вторият кабинет на Бойко Борисов. Това показва ревизията на досегашната власт, резултатите от която представи служебният премиер Огнян Герджиков.

В Министерството на отбраната са 116 процедури за обществени поръчки и са спрени 31. Оставащите 82 процедури за доставка на стоки и услуги са приключили с договори. При анализа става ясно, че има нарушения в 45 от тези 82 договори. В девет от тях има индикации за измами и сериозни нарушения например условия и изисквания, които дават предимства или ограничават участието на лица е ОП.

Част от поръчките ще бъдат разследвани, 36 ще бъдат проверявани от финансовата инспекция.

Герджиков изтъкна, че в немалко от техническите задания са включвани условия към кандидатите, даващи предимство или необосновано ограничаващи участието на лица в обществените поръчки.

Такива факти са констатирани в АПИ. Става дума за обществена поръчка от 2015 г. за избор на изпълнител за поддържане на участък от магистрала "Хемус" и прилежащите пътни връзки, поддържане на осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки ханове". Нарушения са установени и в обществена поръчка от 2015 г. за избор на изпълнител за поддържане на участък от магистрала "Тракия" и "Марица" и прилежащи пътни връзки, поддържане на осветлението на тунел "Траянови врата".

В Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия са открити нарушения при обществена поръчка от 2016 г. за надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между търговските служби в чужбина и Агенцията. Премиерът каза, че процедурата е проведена при липса на конкуренция. Има становище на АОП за незаконосъобразност на тази процедура. За това нарушение е сезирана АДФИ и Сметната палата.

В здравното министерство забавяне има при обществена поръчка за застраховане на санитарните автомобили на Центровете за спешна медицинска помощ и Центровете по хематология и обществена поръчка за охрана на сградите на министерството.

В Министерството на икономиката са били докладвани нарушения, които се изразяват в залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации, промени в критериите за подбор след отваряне на офертните предложения, което е довело до незаконосъобразно допускане на участници.

В Земеделското министерство са докладвани случай на забавяне на процедури и има риск от спиране на средства по програмата за развитие на селските райони.

Нарушения има в МВР за поръчки, свързани с настаняването на мигранти. По тези казуси може да претърпим и финансови санкции от еврокомисията.

Министерствата без нарушения в процедурите за обществени поръчки са Министерството на финансите, труда и социалната политика, младежта и спорта, околната среда и водите, земеделието и храните, образованието и науката, туризма и енергетиката.

Премиерът информира, че са зачестили случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения по данни на МФ.

Герджиков посочи, че заради спекулации по смените на областните управители, че смяната им е изцяло в рамките на закона и от страна на правителството не са изпращани писма до конкретни личности, кадровата политика на правителството и решенията по нея са публични, каза Герджиков.