Бум на желаещите да живеят в малките градове и села месеци преди местния вот, показват данните на Министерството на регионалното развитие. В bTV новините вече ви разказахме за подобни практики във Врачанско, Видинско и Шуменско.

Ако миналата година по това време адресната регистрация са променили около 55 хиляди души, то за същия период тази година това са направили почти двойно повече хора.

Снимка: bTV

Пререгистрацията не е валидна за всички области в страната. Рекордьори са областите Видин, Монтана, Кюстендил и Перник. В някои от тях ръстът е повече от пет пъти. В други – три или четири пъти.

Община Перник е сред рекордьорите по новодомци. А село Богданов дол е едно от най-предпочитаните места за заселване. В две съседни къщи на улица „Христо Ботев” има по 8-9 новорегистрирани.

В една от къщите мъж признава, че регистрираните са 8 души и целта им е да гласуват в селото. Жена му обаче веднага отрича.

В съседната къща обаче отричат да са регистрирали 9 новодомци. Твърдят, че някой ги е натопил.

Друга община рекордьор в Пернишко е Ковачевци. Там от 20 новорегистрираните са станали 280. Над двоен скок има и в Радомир.

От министерството потвърждават за чувствително увеличаване на новите адресни регистрации. Местните избори ще се проведат в края на октомври.

Снимка: bTV

Избирателите в България са над 6 милиона и половина. Злоупотребите обикновено стават в малките градове и села, защото там резултатът може да бъде обърнат буквално с по 50 - 100 гласа.