Експерти от еврокомисията са препоръчвали в неформални разговори българските градове с финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" да бъдат сведени до 6-7, но министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е настояла пред ресорния комисар Йоханес Хан да се запази сегашната бройка от 67.

Това стана ясно от думите й пред журналисти в Смолян, предаде БГНЕС.

"Това, което ние говорихме с комисар Хан в понеделник, бе как да се намери начин да защитим интегрирания подход за регионално развитие и да запазим 67-те града в списъка за финансиране. Продължаваме технически да разговаряме с Комисията и не отстъпваме от това, броят на градовете да бъде 67, така, както са били внесени от правителството на ГЕРБ", каза Терзиева.

По този начин тя опроверга твърдения на президента Росен Плевнелиев, че на срещата си с Хан тя е договорила ревизия на проектите за интегрирани планове. По думите на Терзиева, програмите за градско възстановяване и развитие на 36 населени места вече са готови, като са проведени обществени обсъждания.

Терзиева отбеляза, че е осигурено финансиране за изработването на интегрираните планове и на останалите 31 града, които са от 4-то ниво. "В момента се възлагат и общините ги изработват. Всичко правим планово, в съответствие с изискванията на ЕК."