Реформаторският блок (РБ) настоява служебният кабинет да направи пълна ревизия първо на взетите решения в енергетиката от кабинета "Орешарски", а висши държавни чиновници да бъдат преследвани с цялата строгост на закона заради корупционни действия. Това заявяват от политическото обединение в писмо до медиите.

"В последните часове преди оставка на правителството министри и техните ведомства се опитват да подпишат огромни заеми, които необратимо ще задължат държавния енергиен холдинг и българската държава. Те отчаяно се опитват да заложат активите на държавата за финансиране на тази корпоративна схема. Това са действия в нарушения на закона, които изискват наказателно преследване", се посочва в текста.

Прочети още: Плевнелиев възмутен, че продължават действията по "Южен поток"

РБ ще направи всичко възможно на отговорните за тази безпрецедентна измама лица да бъде потърсена наказателна отговорност, подчертават "десните". Те настояват ревизията на действията на отиващата си власт, особено в енергетиката, да е сред първите задачи, поставени от президента на служебния кабинет.

В началото на седмицата Трайчо Трайков, член на Гражданския съвет на РБ, съобщи на пресконференция, че правителството чрез Българската банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане се готви да направи участието на страната ни в "Южен поток" необратимо, като издаде финансови гаранции за 100 млн. евро.