В Деня на независимостта управляващите поругаха българската демокрация – в неделя във Велико Търново по време на официалното честване на годишнината от българската Независимост полицията си позволи да къса плакати и да малтретира граждани, опитващи се да демонстрират своето лично мнение. Това заяви днес на брифинг в централата на ДСБ проф. Тодор Танев в декларация от името на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

„Реформаторският блок е силно обезпокоен от очертаващата се зловеща тенденция правителството на БСП и ДПС да погазва постиженията на демокрацията”, се казва в декларацията. От блока настояват президентът и председателят на НС да дадат публични гаранции за правата и свободите на българските граждани, прокламирани в Конституцията. Освен това - НС и всички партии в и извън него да се разграничат от тази тоталитарна практика и да осъдят с декларация поведението на полицията.

Те настояват също главният прокурор да се самосезира, „защото в случая са налице достатъчно основания за образуване на предварително досъдебно производство. Премиерът да поеме лична отговорност за случилото се като подаде незабавно оставка”. Според тях, ако не изпълнят исканията им, това ще означава, че започвало „пълзящо възстановяване на тоталитарните практики в България”, предаде БГНЕС.

„Това е престъпление, за което ще сезираме прокуратурата”, заяви и Атанас Славов, конституционалист.

Според реформаторите, мирни граждани, изразяващи конституционното си право на мнение, са били буквално изтласкани от полицията. Освен, че ще сезират прокуратурата, от блока ще осигурят и адвокатства защита на пострадалите.