Реформаторският блок и Патриотичният фронт се обединиха в обща декларация до Министерски съвет, с която поискаха оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателите на ДАНС Владимир Писанчев и ДАТО Цветан Китов. Това се случи, веднага след като парламентът прие окончателно промените в Закона за МВР, които практически заличиха промените в него, направени от кабинета „Орешарски”.

Като мотиви бяха посочени провалите на службите по случаите „КТБ” и „Лясковец”.

„Категорично настояваме в ускорен порядък да бъдат предприети необходимите мерки за отстраняването на компрометираните фигури”, заявиха в кулоарите на НС Радан Кънев и Валери Симеонов.

"Има основания"

Председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов обясни, че с промените в Закона за МВР са въведени основания за предсрочно освобождаване на главния секретар на министерството, председателя на ДАНС и председателя на ДАТО при тежко нарушение на служебните задължения, при системното им неизпълнение или при действия, уронващи престижа на съответната институция.

На базата на съществуващата  информация Министерският съвет има пълното основание във всеки един момент да поиска освобождаването на сегашните ръководители на съответните институции, смята Атанасов.

"Най-положителното в закона е възстановяването на професионалния принцип на назначение на ключовите ръководни длъжности, както и възстановяването на балансите между институциите при тези изключително чувствителни назначения, конкретно - между Министерския съвет и президентската институция", коментира Кънев.

"Приветстваме духа, който цареше в българския парламент по време на приемането му. Но добрият политически тон в никакъв случай не трябва да служи за повод да се узакони узурпирането на МВР и специалните служби, извършено от ДПС през 2013 г.", заяви Кънев. Той допълни, че вследствие на нарушените баланси в системата се е стигнало и до фалита на КТБ, който по думите му е бил "напълно проспан от ДАНС".

"Нашето желание беше този закон да мине без скандали и без напрежение, но с необходимите резултати", каза Кънев и допълни: "Сега е ред на резултатите".

Постът не му е самоцел

Попитан за това дали сегашният секретар на МВР отговаря на условията в закона, Радан Кънев заяви: "Не правим закони за конкретни хора" и допълни, че никой не е проверявал дали Светлозар Лазаров отговаря на критериите.

Самият Лазаров коментира по-късно, че Моят постът на главен секретар на МВР не е самоцел за него. „Не се притеснявам за резултатите, които постигнахме в периода, в който заемам тази длъжност", допълни той.