След фалстарта във вътрешната комисия на НС и намесата на премиера Бойко Борисов, промените в Закона за МВР бяха приети на първо четене от парламентарната комисия по правни въпроси, съобщава „Сега”.

Текстовете получиха 10 гласа „за”, 2 „против”, а 7 депутати се въздържаха.

Те предвиждат полицаите да запазят 20-те заплати при пенсиониране, но при 5 дни по-къс отпуск. Бъдещите служители на реда ще разчитат на не повече от 12 възнаграждения в края на своята професионална кариера. Назначените по Кодекса на труда работещи в администрацията ще вземат до 6 заплати при напускане.

Според всекидневника, даже и днешното гласуване е поставило приемането на законопроекта в пленарна зала под сериозна въпросителна.

Председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че законопроектът "има нужда от съществена промяна, затова има възможност за дебати между първо и второ четене".

БСП остават твърдо против, а от Реформаторския блок настояват за изчистване на конкурсното начало и даване на финансова обосновка за това личните документи и КАТ да се извадят в държавно предприятие.

Междувременно, полицаите в страната са в стачна готовност.