Референдумът, иницииран от Слави Трифонов, на който гласувахме в неделя, няма да има задължителен характер, а ще влезе за обсъждане в парламента, обявиха от ЦИК. 

Не достигат около 12 000 гласа. В допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души.

Гласувалите според броя подписи в избирателните списъци в референдума са 3 487 970. Общият брой на действителните бюлетини е 3 400 890.

Броят на бюлетините, намерени в кутията за гласуване без плик, са 550, от което стана ясно, че не могат да обърнат резултата от референдума. 

От комисията обявиха, че има несъответствия в 343 протокола, които ЦИК е преглеждала наново и е коригирала данните.

„Малко не достигна, но активността на гражданите беше изключително висока - над 50%, и съм убедена, че НС ще предприеме необходимите мерки за суверена”, коментира председателят на ЦИК Ивилина Алексиева.

Aнализът на ЦИК показва, че броят на бюлетините и броят на пликовете е по- висок от броя на подписите в избирателните списъци.

bTV разполага с протоколи на секции от страната и чужбина, в които е пренасяно числото на намерените пликове и в графата за бюлетини без плик, които не се смятат като действителни гласове.

Снимка: БГНЕС

Въпреки че се коригирани числовите данни от обърканите протоколи, нужният праг не е могъл да бъде прескочен. Най-много объркани протоколи има от чужбина.

Решението на комисията може да се обжалва в седемдневен срок. Към момента от инициативния комитет на референдума няма коментар.

Трите въпроса на референдума бяха за това депутатите да се избират с мажоритарен вот на два тура, за задължителното гласуване и за намаляване на партийните субсидии.