Обща кандидатура с ГЕРБ или отворени вътрешни избори за кандидат, издигнат от Реформаторския блок – такива са опциите пред реформаторите за предстоящите президентски избори. Това заяви в Русе зам.-председателят на СДС Румен Христов, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Според депутата трябва да се търси възможност за участие на управляващото мнозинство с обща кандидатура, но първата крачка е на ГЕРБ.“Не можем да бъдем ние инициаторите на предложение в тази посока. Ако те решат и ни поканят, ние ще участваме в тези преговори. Готови сме, съгласни сме да водим такива преговори“, каза Христов.

Другият вариант, ако няма съгласие, РБ да издигне свой кандидат. „СДС смята, че този кандидат е най-добре да бъде излъчен след провеждането на т.нар. открити вътрешни избори. Отворени избори, на които имат право да гласуват всички граждани - няма да им се търси членско присъствие, членски карти. Това е една форма за намиране на най-достойния кандидат и нека все пак да попитаме избирателите на какво мнение са по отношение на нашите кандидатури“, каза още Христов.

Той самият беше кандидат-президент, издигнат през 2011 г. от СДС. Тогава той взе 1,95%.

Левицата пак иска да е 2001 г.

По думите на Христов бъдещият президент трябва да бъде проевропейски демократ.

Той очерта и сценариите, чрез които в момента левицата търси опит за реванш. Единият е чрез дестабилизация на правителството и предсрочни избори.

„Не знам защо си мислят, че ако отидем на предсрочни избори, конфигурацията ще бъде кой знае колко по-различна от тази, която е в момента, и че те ще се върнат във властта. Вторият вариант, който те опитват да постигнат, това е моделът 2001 г., когато, вземайки президентската институция, те тръгнаха към властта и успяха да я вземат. Затова ние в никакъв случай не бива да подценяваме това, което се случва вляво като обединение около една кандидатура за президент“, заяви Христов.