За 11 часа днес е насрочена среща между Реформаторския блок и ГЕРБ, на която вероятно ще стане ясно дали хората на Бойко Борисов ще подкрепят правителство с мандата на дясното обединение, съобщи репортер на bTV.

Преди срещата Изпълнителният съвет на РБ се събра на „Раковски” 134. Той взе решение за започване на политически консултации с парламентарно представените политически сили „с ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности” с цел „недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната”.

Реформаторите искат да установят дали в настоящия парламент може да се формира стабилно мнозинство, което да гарантира продължаване на борбата с корупцията, съдебната реформа и последователност в политиките в сферата на образованието, здравеопазването, отбраната, сигурността, енергетиката и икономическата стабилност.

От РБ подчертават, че при липса на резултат от консултациите, веднага ще върнат мандата.

Президентът Росен Плевенлиев вече даде да се разбере, че ще даде шанс именно на дясното обединение да сформира кабинет.

Вчера пък лидерът на ДБГ Меглена Кунева изрази готовност реформаторите да подкрепят непартиен кабинет с премиер, който да бъде обединяваща фигура. Днес вицепремиерът Румяна Бъчварова анонсира, че е възможно ГЕРБ да подкрепи своя „основен политически партньор”.