Не ми се струва уместно, когато се дава един мандат, да обърнеш гръб. Това заяви вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ Мегнела Кунева, след като през миналата седмица държавният глава Росен Плевнелиев даде да се разбере, че е по-склонен да даде шанс на реформаторите, отколкото на Патриотичния фронт.

„Да обърнеш гръб в момента на една институция, като президентската, е дълбоко некултурно политически, а и човешки”, коментира тя в отговор на журналистически въпрос кога Реформаторският блок ще се срещне с ГЕРБ и дали има противоречия вътре в дясното обединение за евентуалното вземане на трети мандат от държавния глава.

По думите на Кунева някои от колегите й в блока гледат по-малко „оптимистично” на въпроса с получаването на мандат от президента. Тя подчерта, че даже и да се сформира ново правителство, ще бъде „несериозно” в него да участват хора от настоящия Министерски съвет.

„Аз го казах още в самото начало, че РБ, в мое лице и в лицето на ДБГ, няма да се включва в изпълнителната власт, но ако мислим широко, ако се опитаме да потърсим една обединяваща фигура, на която да й развържем ръцете и да се даде възможност тя да си състави правителство, може би си струва поне да се говори за това", заяви Меглена Кунева.

Според нея ГЕРБ и БСП трябва да проведат консултации, които да доведат поне до ясно „теглене на чертата” защо те не виждат смисъл да се прави ново правителство с настоящия парламент.

От Патриотичния фронт са склонни да водят разговори с десните.

“Искаме този парламент да състави експертно правителство, което да продължи работа до края на това Народно събрание”, каза Юлиан Ангелов от ПФ.  

За да се разберат обаче, Патриотите ще искат гаранции за скок на пенсиите, справяне с нелегалната емиграция и циганската престъпност.

От ГЕРБ останаха скептични. „Продължавам да смятам, че е ирационално да се правят опити за ново правителство в този парламент”, посочи финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

Въпреки това се очаква среща на ГЕРБ и Реформаторите в търсене на евентуален консенсус.