Пет на сто разлика между ГЕРБ и левицата дава ново проучване на Института за модерна политика. Според данните в следващия парламент влизат шест партии.

В челната тройка на българските политици, които се радват на най-високо одобрение, са президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и строителният министър Лиляна Павлова.

Според проучването днес 26% биха гласували за ГЕРБ, 21% пък са гласовете за левицата. Под 4- процентната бариера остават „Атака” и РЗС, но според социолозите при преизчисление на вота и те биха прескочили границата. В 42-рия парламент ще влезе и партията на Меглена Кунева „България на гражданите".

„Подкрепата към управляващите е стабилна най-вече заради липсата на ясна алтернатива в дясното", коментира патологът Емил Георгиев.

Според изследването повечето майки, служителите на реда, бизнесмените и работниците биха гласували за ГЕРБ, пенсионерите - за БСП, а ромите за ДПС.

„За да провокираме респондентите, ги провокирахме с въпроса за кого би гласувала известна личност каквато е Лейди Гага. 30% от хората смятат, че гласът й би отишъл за политическа партия ГЕРБ”, обясни социологът Евелина Славкова.

За две трети от хората корупцията е сериозен проблем. 80 на сто не очакват виновните да получат наказание. Според социолога Илия Джамбазов резултатите показват само едно - корупцията е проникнала във всички основни системи на обществото.

Най- много корупция, според хората, има в здравеопазването и съдебната система, но и в политиката и в полицията.