Кризисен ПР на прокуратурата с цел отклоняване на общественото внимание. Така ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок определи акцията на службите срещу служителка на ДАТО в деловодството, която срещу заплащане предоставяла информация на разследвани лица дали спрямо тях се прилагат СРС-та.

Според Атанасов целта на „поредната доза театър” от страна на институциите е да изместят от фокуса на общественото внимание „грандиозния скандал” с информацията, разкрита от Цветан Цветанов за прикривана измама с източване на ДДС от страна на лелята на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

„През въпросната служителка в ДАТО са минавали документи и двете посоки – заявителни и разрешителни. Сигурно се е изкушила и е търгувала. Но тук става въпрос за друго – тази показна акция се прави, за да се каже - забравете какво стана миналата седмица, вижте колкото добре работим. Тази информация за прикрита измама обаче е скандална. Реформаторският блок поискахме незабавна проверка, както и образуване на досъдебно производство и разпитване на Цветанов като свидетел”, обясни Атанасов.

По думите му службите със сигурност са знаели отдавна за „прегрешенията” на служителката в ДАТО. Това би могло да се разкрие в различни периоди от време, те обаче са чакали удобен момент – „такава информация се изпуска контролирано с цел създаване на определени нагласи в обществото, за съжаление така се прави политика у нас”, смята още „реформаторът”.

„Затова получаваме този театър, прожектират ни филми – че ни разкрили една деловодителка, къртица в техните среди. ДАНС, ДАТО и зам.-главният прокурор биха тъпана. Не е работа на тези хора на такива висши длъжности да се занимават с този случай. Просто се подменя се политиката на деня”, допълни Атанасов.

До „разкритията” на бившия вътрешен министър за „задкулисието” в правораздавателната сфера се стигна след размяна на задочни обвинения между него и депутата от ДПС Делян Пеевски. Цветанов каза миналата седмица, че главният прокурор е „потулил преписка” срещу заместника си Сарафов. Цацаров пък отрече и цитира писмо от ДАНС, според което в службата няма справка, касаеща извършени престъпления от Сарафов.

По-късно стана ясно, че справката в ГДБОП, за която бившият силов министър твърдеше, че уличава зам.-главния прокурор в престъпление, всъщност се оказала свързана не с обвинителя, а с неговата леля Лиляна Тодорова. тя пък се оказа майка на напусналия ГЕРБ преди няколко месеца депутат Светлин Танчев.