Коалицията, която се подготвя, се състои от ГЕРБ и Реформаторския блок. Това заяви на брифинг Томислав Дончев от ГЕРБ след продължилите над 7 часа преговори в парламента. Това, което коментираме в момента, е на база за търсене на по-широка парламентарна подкрепа”, допълни Дончев.
„Имаме още един партньор. Дали би могло да има още един, ще го научим утре”, заяви той. Програмната декларация вероятно ще бъде подкрепена от 3 или 4 партии.

На лице е достатъчно съгласие, както да се сформира правителство, така и то да има своята програма, коментира и съпредседателят на Реформаторски блок Радан Кънев. Убеден съм, че в настоящето НС това е пътят към най-добрия възможен компромис и най-добрите рамки на управление, допълни лидерът на ДСБ.

Интересите на България бяха поставени над партийните. Това заяви съпредседателят на „Патриотичният фронт НФСБ – ВМРО” Валери Симеонов. Ще бъда много по-доволен, ако след една година се поздравим с резултати и в това отношение изразявам оптимизъм, че когато се поставят интересите на България над партийните, резултати ще има”, каза още той. Окончателно решение за подкрепа на програмната декларация има, следователно ще има и на правителството, обобщи Симеонов, но с уговорката, че ако приоритетите на ПФ не бъдат изпълнени, подкрепатана формацията ще бъде оттеглена.

Разговорите в парламента в търсене на общо съгласие за съставяне на правителство продължават и късно тази вечер. В тях участват четири формации – ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ. Крайният срок е днес, след като кандидатът за премиер Бойко Борисов обяви, че утре може да върне мандата, ако „аритметиката” не му позволи да събере мнозинство.

Първоначално консултациите в сградата на Народното събрание бяха между ГЕРБ, РБ и ПФ. В късния следобед от тях излязоха последните две партии, за да бъдат сменени от АБВ.

По време на почивката Радан Кънев заяви от името на реформаторите: „По всички ключови въпроси от същностна важност за ПФ бяха намерени общи формулировки между трите формации. Така че непреодолими проблеми оттук-нататък няма. Имаме нужда от още малко време техническа работа”.

Думите му бяха потвърдени и от ПФ в лицето на лидера на НФСБ Валери Симеонов, според когото се върви към разрешаване на спорните въпроси.

При обявяването на структурата на кабинета, който евентуално ще съставят ГЕРБ и РБ, вчера бе обявено, че в него ще има място за един министър на АБВ. Като конкретно име бе посочен Ивайло Калфин, на когото се предлага социалния ресор. От лявата партия обаче потвърждение за това и за подкрепа на това хипотетично правителство все още не са гарантирани.

Очакваше се след като преговарящите от АБВ излязат от консултациите с ГЕРБ, на тяхно място отново да влязат РБ и ПР за финализиране на разговорите. След 17.00 часа те обаче продължиха в четворен формат за първи път с участието на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Утре Националният съвет на АБВ ще реши дали да подкрепи правителството. Излязъл от преговорите, Румен Петков ги коментира така: „Трябва с удовлетворение да кажа, че наистина са много конструктивни. Много от предложенията, които направихме, бяха приети и то защото са полезни”.

Очаквайте подробности!