В медиите изтекоха разговори между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. Роди се аферата „Яневагейт”. Появи се нова дума в политическия ни живот: Опраскване.

За два месеца един скандал застигна съдебната и изпълнителната власти в страната. Разпространени записи на разговори между отстранените съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалоава, един мъж и в присъствието на едно куче, извадиха на бял свят различни договорки.

Сюжетът е свързан със СРС скандала „Червеи” – оказа се, че шефката на СГС е разписала на ДАНС право на достъп до информационната система на МВР за по-дълъг от законовия срок. Премиерът тогава публично поиска да има наказани.

„В сряда вечерта се вижда с главния прокурор. И му казва да ме опраска”, разказва едната участничка в записа, за която се смята, че е бившата шефка на Софийски градски съд Владимира Янева. Друга жена, за която се твърди, че е скандалната бивша съдийка Румяна Ченалова, пита: „Това Бойко?!”. Отговорът е положителен.

Дотук - нищо ново под слънцето, както се казва. Съдебните чиновници мълчат и до днес и отказват да проверят съдържанието на разговорите.

„Опраскана - Опраскана. Не! Категорично. Премиерът не е оказвал на мен, всеки говори за себе си, каквото и да било влияние”, категоричен беше главният прокурор Сотир Цацаров.

Това не е първи случай, в който той трябва да отговаря на подобни въпроси. Припомняме, Николай Кокинов спря да бъде градски прокурор на София преди 2 години заради едно приписвано на него „Ти си го избра!”, отправено към Бойко Борисов именно по отношение на Сотир Цацаров.

Самият премиер избра да неглижира случая: „Две каки си говорят за мене и аз трябва да отговоря какво са си говорили за мене. Факт е - от това което чух да се коментира, че много правилно институциите са направили така, че да не са на тези постове”.

Бившият министър на правосъдието Христо Иванов беше категоричен, че записите трябва да бъдат разследвани.

„В крайна сметка ние бяхме изправени пред въпроса имаме ли като общество и институции волята за това да погледнем тези факти и ако те са сериозни - ако! И ако те бъдат потвърдени, да започнем най-накрая тази операция Чисти ръце”, подчерта той.

На тази позиция беше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който даже поиска от президента да сформира независима комисия, която да разследва скандала. Президентът обяви, че няма нужните правомощия и прехвърли топката на съдебния съвет и прокуратурата.

Операция „Чисти ръце” така и не започна. Христо Иванов напусна Министерството на правосъдието, след като визията му за промените в Конституцията се размина с тази на повечето партии във властта.

Етичната комисия на ВСС все още не е разбрала дори на кого е кучето, присъствало на разговорите. В началото на следващата година обаче тя ще се занимава с Лозан Панов заради изказванията му в защита на съдебната реформа.

  • Равносметката 2015: Протестите през годината (ГАЛЕРИЯ)
  • bTV Новините: Равносметката 2015 (ПЪЛЕН ЗАПИС)
  • Равносметката 2015: Намериха вода на Марс
  • Равносметката 2015: Българският спорт е имал и по-добри години
  • Равносметка 2015: Гръцката криза
  • Равносметката 2015: Агресия и безнаказаност в кадър
  • Равносметката 2015: Почина Желю Желев
  • Равносметката 2015: Спецакцията в Куманово
  • Равносметката 2015: Най-голямата трагедия в новата история на Румъния
  • Равносметката 2015: Сектор "Сигурност" на бунт