Реформаторският блок участва в управлението на границата на компромиса, заяви лидерът Редан Кънев. „Трудно е да работим в мнозинство с АБВ, да работим с Патриотичния фронт, с които имаме общи неща в програмите, но идейно сме различни, да подкрепим Борисов за втори мандат, макар че сме казали, че имаме по-добро виждане в името на едно стабилно управление”, призна той в предаването „Тази неделя” по bTV.

Кънев многократно подчерта трудностите пред коалиционното управление и постави стабилността на управлението пред цената на компромисите.

„В момента сме в преговори с Патриотичния фрон за запазване на мнозинството, което е необходимо, за да се гласува бюджетът, за да се осъществят съдебната реформа и стратегията за здравеопазването на министър Петър Москов”, подчерта Кънев без видимо притеснение за изхода от тези преговори.

Критиките на патриотите срещу назначенията на кадри от Народната партия „Свобода и достойнство" на високи постове - на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната и на  Веселин Пенев за областен управител на София-град, този път той остави без коментар.

От лаконичното му мнение за назначението на Слави Бинев, депутат от ПФ, за председател на Комисията по култура и медии в 43-тото Народно събрание, стана ясно, че постовете вероятно ще бъдат обект на пореден компромис.

„Ние сме се опитвали да не коментираме назначението на Слави Бинев. Едни виждат създатели на БИАД, други човекът, който нахлу в националната телевизия. Ние понасяме тежки лични и политически загуби от обраната си позиция, а това показва, че правим сериозни компромиси в името на стабилността”, заяви още Радан Кънев.

Новата култура на преговори

След вчерашната си реч на Националното събрание на ДСБ, в която нарече Реформаторския блок „успешен проект, но и голямо разочарование”, Радан Кънев увери, че формацията няма да се разпадне. Той нарече общуването – най-често взаимни обвинения в липса на доверие с партията на Меглена Кунева – „култура на преговори и компромиси”, която била изградена първо вътре във формацията.

„Въпросът не е дали РБ ще се разпадне, а дали можем в този вид да бъдем полезни, да сме смели, да сме локомотивът, или ще бъдем един от вагоните, не дай боже последния, на това управление”, коментира метафорично той.

Радан Кънев подчерта, че също толкова открити ще бъдат отношенията и с коалиционните партньори в правителството. „Всичко това ще минава през преговори. Оптимист съм, но няма да водя този разговор през медиите, имаме нужда от друга култура. И за съставянето на кабинета преговорите се водиха 25 дни за принципи и един ден за постове, такова нещо никога не се е случвало в България”, подчерта Кънев.

„Няма друг път в политиката, освен да говориш истината. Това, че в България се случва рядко, не значи че има друг път. Не се лъжем, проблемът е, че сме организационно зле, не можем да стигнем до обща воля, позволяваме си да говорим на различен език и да предлагаме различни решения”, призна още Радан Кънев.

Кънев и политическото лидерство

Председателят на ДСБ призна, че е трябвало да мине година, за да получи „политическото лидерство”, въпреки че бе избран на поста след парламентарните избори през 2013 г. след оставката на Иван Костов.

„След оставката на г-н Костов стана ясно, че няма един човек, който да обедини всички около политиката, затова сформирахме екип, а вчера получих лидерството”, обясни той.

„Никога не съм бил нееманципиран – никога не съм гледал на себе си като на зависим човек, във всяка една сфера на живота. След като завърших университета, наех офис и отворих кантора. Еманципирал съм се от баща си преди много години”, заяви Радан Кънев в отговор на въпрос за зависимостите в политиката.

 

Той коментира и думите на Иван Костов във Фейсбук, където бившият лидер обяви, че няма повече да посещава национални събрания на ДСБ. „ДСБ опря на границата на само разрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Искам да вярвам, че всичко, което сме и което имаме, беше заложено от крайна необходимост. Защото, както през 1996/1997, сега на България са безусловно необходими спасителни действия. Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск”, написа Костов в социалната мрежа.

„ДСБ беше на прага на саморазрушение преди година и половина – нямаше парлаемнтарно представителство пари или субсидия, а имаше само енергията на хората. Сега е на прага на компромиса”, заяви обаче Радан Кънев.