Опазване и развитие на природата, независими институции, качествено образование, сигурно здравеопазване, уважаване на културните институции и силен спорт – това са основните идеи, около които лидерът на ДСБ Радан Кънев иска да разгърне ново политическо обединение. Във Велико Търново „тъмносините” представиха своя Договор за нова българска република, основан на възрожденския национален идеал.

„Всеки българин трябва да има свободата да се развива, образова и забогатява, съобразно заслугите, труда и усилията си, а не партийната си принадлежност. Поставяме националния интерес, националната сигурност и просперитета на хората над привилегированите политически прослойки и властващата олигархия”, обяви Радан Кънев.

Според него парите и данъците е правилно да остават в общините, където са изработени, националните институции трябва да са силни, а администрацията – „малка и независима”.

Като първа управленска задача новият политически проект си поставя създаването на независима антикорупционна прокуратура и засилване на службите за сигурност: „Ще се борим срещу корупцията вътре в държавата и изнудването от външни сили, които пробиват пред очите ни държавната граница”.

Вратата за булката беглец е затворена

„Зовът ни е за общ фронт срещу ДПС и БСП. Общ фронт на бацилите не може да пребори инфекциите – само това ще кажа. Ние имаме проблем с хора, които за властта са готови на всичко. И те са и в ГЕРБ, и в БСП, и в ДПС, доскоро имаше такива и в нашите редици. Докато за някои властта е всичко, тя е нищо за българските граждани...”, заяви Радан Кънев.

По думите му случилото се в Харманли показва „дълбок провал на институциите”  и показателно за сериозността на проблемите, с които обществото трябва да се пребори. Кънев беше категоричен, че в тази битка не могат да участват тези, които поставят личния си политически интерес над националния.

„С човека, който изгуби президентските избори, хвърли кърпата и избяга, за да се представи по-добре може би в следващите парламентарни и прави това нещо за четвърти път в кариерата си, няма как да се преборим със задаващите се предизвикателства и опасности. Извинете, но не виждам как „булката беглец” може да ни спаси от това.“, заяви лидерът на ДСБ най-вероятно по адрес на премиера в оставка Бойко Борисов.

Според него задачата в момента е „да отрежем дебелата свинска опашка в България, която само расте и дебелее в продължение не на 27 както е модерно да се казва, в продължение на пълни 70 години”. За целта трябва да бъдат привлечени милионите, гласували за ГЕРБ и РБ, „защото те са гласували за добро и те са били излъгани”.

„Амбицията на всеки лидер на дясното в България може да бъде само една – да заеме министърпредседателския пост на страната. И ако вие смятате, че лидерът ви е малък за тази амбиция – сменете си лидера, но моля ви не си сменяйте амбициите!Защото ние трябва да продължим до края”, категоричен беше Радан Кънев.

Пълното съдържание на договора можете да видите на следващата страница:

1. Всеки българин трябва да има свободата да се развива, образова и забогатява съобразно заслугите, труда и усилията си, а не партийната си принадлежност.

Поставяме националния интерес, националната икономика и просперитета на хората над привелигированите полит. прослойки и властващи олигархии.

2. Нашите пари и нашите данъци трябва да остават там, където са изработени - в семейството, в училището, в което учат децата ни, в болницата, в която се лекуват родителите ни, в общината, в която е домът ни.

Ще се изправим със силата и енергията на хората срещу заграбването на цялата политическа, икономическа и съдебна власт в ръцете на централната администрация, за сметка на българските семейства, малки предприятия, традиционни граждански обединения и общини

3. Голямата цел е власт на закона, силни национални институции, малка и независима администрация, обърната към гражданите, семействата и бизнеса.

Противопоставяме се на завладяването на държавата и и подчиняването на свободата на словото от политическата мафия, стопанските картели и чужди политически и икономически интереси.

4. Първата ни задача е учредяване на независима антикорупционна прокуратура, силна армия в НАТО, служби за сигурност, които да гарантират националната независимост и дипломация, която да осигури силен български глас в единна Европа.

Ще се борим срещу корупцията вътре в държавата и изнудването от външни сили, които пробиват държавната граница и отдалечават народа ни от неговите възрожденски европейски цели.

5. Няма да допуснем унищожаването на българската природа и монополизирането на нейните ресурси от мутри и олигарси.

Природата е това, което сме наследили от дедите си и оставяме на внуците си. Нейното опазване и развитие в интерес на местните общности е основа на българския патриотизъм.

6. Ще се борим за качествено образование, сигурно здравеопазване, уважавани културни институции и силен спорт в България.

За нас образованието и здравеопазването са най-важните устои на държавността, а възкресението на българския дух е пряко свързано с възраждане на националните културни и спортни традиции.

7. Днес ние протягаме ръка към всички хора, които споделят тези каузи, към всички убедени демократи, към българските предприемачи и, към всички политици от дясното и центъра. Призоваваме ги към съюз, който да отхвърли подмяната и да сложи началото на обща борба за Трета българска република, основана на възрожденския национален идеал и на националния интерес в модерната глобална епоха на несигурност.

Ние сме наследници на политическа традиция, която в най-тежките мигове за нацията е обединявала мнозинството от българите за борба и промяна, а не е търсила компромис с причинителите на страховете и бедите на българите.

И точно сега е времето, когато мнозинството трябва да се обедини зад простия идеал, завещан от Васил Левски:


“СВОБОДА И ВСЕКИМУ СВОЕТО”