Причината за оставката на кабинета е системното поставяне на партийния интерес пред националния, каза от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По-рано в кулоарите той заяви, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов трайно са поставяли интереса на ГЕРБ пред интереса на българската нация.

По думите му влизаме в петата година на политическа криза в България без ясни изгледи да се излезе от нея.

Според Кънев, ако премиерът Бойко Борисов се бил вслушал в него, когато му предлагал две години управление и избори "две в едно" - ВНС и президент, сега със сигурност щяло да има десен президент и избрано ВНС, което да работи по необходимите дълбоки реформи.

Според него популистко лява вълна е помела управлението и шансовете за задълбочаване на реформите. Възможният изход е само един - да си избием от главите възможността да продължим популистката кампания за президентските избори в непрекъсната кампания за парламентарни избори, изтъкна Радан Кънев.

Той призова да не се злоупотребява с държавния бюджет и с резултатите от референдума с популистки цели. По думите е необходимо ясно съгласие за обща подкрепа за Бюджет 2017. Ясно е, че следващо мнозинство може да го актуализира, посочи той.

Според Кънев при загуба на президентските избори оставка трябва да подадат партийният лидер и шефът на предизборния щаб, а не премиерът и правителството.