Бизнесът скочи срещу идеята работодателите да уведомяват служителите си с колко дни отпуск разполагат всяка година. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в наредба, която регламентира отпадането на графиците за полагаемата почивка.

Екипът на bTV посети едно столично предприятие, което произвежда медицински изделия. Там работят около 50 души, като до този момент те са се съобразявали с годишните графици за отпуск, а сега този ангажимент вече отпада.  

Синдикатите обаче настояват работодателите в началото на всяка календарна година да уведомяват всеки служител с колко точно отпуск разполага. Големите работодателски организации не харесват тази идея.

Надежда е сред хората, които предпочитат да водят личен график на ползваните и оставащи дни отпуск през календарната година. Затова не очаква задължително и работодателят да я уведомява:

„Предпочитам аз, защото така съм наясно с какво разполагам като дни и какво мога да си взема”, обясни Надежда Райчева.

На съседното работно място Екатерина обаче не се доверява само на личните сметки за това колко дни е ползвала и колко остават:

„Според мен не е лошо и да ни уведомят”, каза Екатерина Петрова.

А според главния счетоводител на една фирма, там няма да бъдат затруднени да изготвят до 31 януари всяка година справка за това кой колко почивка има:

„Ние и до този момент уведомяваме хората колко отпуска имат. Като правило в началото на година са 20 дни, но за остатъците от предишните години повечето хора си ги знаят”, коментира главният счетоводител Маринела Добрева.

Работодателите са категорично против това задължение и ще атакуват текста в административния съд, ако бъде въведен в наредбата.

„Ако работниците са 4000, ние за пред контролните органи ще трябва да направим 4000 листа...после работниците да ги подпишат и да ги върнат”, каза Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП.

Бизнес и синдикати се разминаха и за извънредния труд и ненормираното работно време

След като работодателите вече няма да уведомяват Инспекцията по труда за извънредна работа, профсъюзите искат, когато се налага удължаване на работния ден, синдикалните организации или представители на служителите да бъдат информирани предварително.

„Да има достатъчно яснота и да се знае какво става, а не работното време да се удължава на коляно”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

„В наредбата няма задължение работодателят да уведомява синдикатите за удължаването на работното време”, коментира министър Ивайло Калфин.

„Ние възразяваме срещу всяко допълнително натоварване на работодателя и сега в Кодекса на труда това става със съгласуване със синдикатите”, каза Цветан Симеонов.

Според синдикатите България е страната, която най-много нарушава евродирективите за работното време и извънреден труд.

Предстои да видим какви ще бъдат окончателните разпоредби в наредбата, която урежда начина, по който работим и почиваме.

Работещите на еднодневни трудови договори няма да губят право на социални помощи, решиха още социалните партньори. Въпреки това, социалният министър твърди, че в някои райони на страната няма нито един еднодневен трудов договор, защото хората се опасяват, че заради него ще загубят социалните си помощи.